Přeskočit na obsah

Ordinace Čelákovice

Vet Goby s.r.o.
MVDr. Jan MECERA
Haškova 16
Čelákovice - Záluží
okr. Praha - Východ
250 88
IČO: 24143235
Ordinační doba
Tel.: +420 326 991 099
GSM: +420 603 493 046

Ordinace Černý Most

Kpt.Stránského 999
Černý Most, Praha 9
198 00
Ordinační doba
Tel.: +420 281 910 491
GSM: +420 603 493 046
VetGoby s.r.o. - veterinární klinika Praha 9 Černý Most - idatabaze.czVeterinární ordinace, veterina, zvěrolékaři - idatabaze.cz

Dermanyssus avium u samice Raroha /Falco rusticolus/ loveckého

 

Roztoč Dermanyssus avium je bohužel velmi častým parazitem v chovech ptáků . Je velký zhruba 0,5-1 milimetr . Hladoví jedinci jsou bílošediví , nasátí hnědočervení . Sokolníci si je obvykle do vlastních chovů zavlečou při zkrmování například holubů,kachen i jiných volně žijících ptáků  . Kontaktem při lovu , kdy dochází k přímému přenosu parazitů z těla ulovené zvěře na peří dravce .

Tento parazit se živí krví svých hostitelů . Je světloplachý , proto si jich chovatelé nemusí dlouhé týdny všimnout . Za dne bývají skryti ve spárách dřeva , bidlech , posedech , v hnízdech . Za tmy hledají svého hostitele a začínají sát krev . Najdete-li na peří ptáka tyto roztoče i za dne , jedná se vždy  už o  velmi silnou parazitární invazi . Samičky nakladou vajíčka a celý vývoj přes larvu a dvojitou nymfální formu trvá zhruba 7-12 dní . Obvyklá délka života roztoče je osm týdnů . Pokud nepřijímají potravu , mohou v chovatelském zařízení přežívat několik dalších měsíců .

Napadení jedinci jsou neklidní . Mají tendenci neustále upravovat peří , drbou se končetinami a zobákem . Mohou si velmi těžce poškodit peří i pokožku , jako v případě samice raroha na snímcích nahoře . Protože jim neustále roztoči pijí krev , mohou trpět anemií /chudokrevností/ . Odmítají chodit do hnízda . Napadená mláďata zaostávají ve vývoji a často uhynou v důsledku nedostatku krve , vysílení , či  endotoxemie . Sáním , je prokázán i možný přenos jiných patogenních baktérií a virů do těla napadených jedinců  .

Pár dobrých rad na závěr :

Léčbu napadených jedinců je nutné pokaždé doplnit o důkladnou desinfekci a desinsekci chovatelských zařízení . Plošnou asanaci provádějte vždy v intervalu sedmi až deseti dnů , protože většina  akaricidů zabíjí jen dospělce , ale na vajíčka nestačí.

Velmi bedlivě zvažujte typ a složení akaricidních přípravků . Rozhodně hlídejte koncentraci léčiva , protože koncentrace , které snesou psi a kočky , jsou pro ptáky mnohdy toxické .

Bohužel , ne každé svědivé onemocnění kůže musí být nezbytně parazitárního původu . Rozhodně je dobré vyhledat veterináře , který se chovu a léčbě ptactva věnuje a má pro tato vyšetření  potřebné vybavení a zkušenosti .

Tito roztoči jsou přenosní na savce , člověka nevyjímaje .

 

 

Komentáře nejsou povoleny.